Blogger Backgrounds

Monday, March 19, 2012

Cinnamon Roll & Tuna Roll

Dah lama tak update blog, bermacam2 resipi telah dicuba.Entri kali nie roti lak….asik dok tgk blog org cantik nampak cinnamon (bukan sweet wood ye…he3) & tuna roll nie…teringin nk
membuatnya. Kali ini saya mengabungjalinkan resipi dr blog Dapur tanpa sempadan dan dr
myresipi.com, Jadi inilah hasilnya. Jomlah kita membaking…..

Tuna Roll....emmmm
Cinnamon Roll....cun la...
Bahan utk Roti
250g tepung roti
20g butter
30g telur ( amik sebiji pecahkan kacau sikit & timbang ye)
50g gula halus
10g susu tepung
125g air suam (klu guna BM air biasa je)
6g dry yeast
1/2 sudu kecil garam
Filling
Cinnamon roll
1-2 sudu kecil cinnamonpowder (ikut suka )
30g gula perang
Kismis
Madu
1 tbsp butter-suhu bilik
Tuna roll
Tuna dlm tin
Perahan limau
Serbuk lada hitam& putih
Garam secukup rasa
Potongan bwg
mayonis
1 tbsp butter- suhu bilik

Cara-cara
1. Cara buat roti: Gaulkan butter dengan tepung sehingga jadi macam serbuk roti
2. Kemudian masukkan gula dan dry yeast. Kacau dengan sudu sehingga bergaul rata.
3. Masukkan pula garam, telur dan susu. Uli sehingga tak melekat ditangan atau sehingga licin.
4. Wrap dengan plastik/ kain lembab. Biarkan naik sehingga 1.5 kali ganda. Bila dah naik, buatkan bentuk bulat sekali lagi dan rehatkan selama 10 minit.

*Sesapa yg ada breadmaker(BM), masukkan aje semua
bahan roti dlm BM tu pastu tekan menu dough…leh la cik2 dan puan2 mengemas umah
smntara dia siap…(step1-4 BM dah settlekan >< 1 ½ jam)- tp jgn lupa ye
ikut arahan BM anda bahan apa yg patut dimasuk terlebih dulu. ni rupa doh yg dah siap keluar dr BM
5. Bahagikan doh kepada 2 bahagian. Ambik 1 bahagian dan canaikan lebih kurang 20x25cm. 6. 6. Letakkan bahan-bahan filling. sapu butter dulu ye baru ltk bhn yg lain. Gulung2 kan kemudian potong >< 3cm ltk dlm kertas acuan beli yg besar ye. Biar naik 1.5 kali ganda lagi.
yang atas cinamon yg bwh tu tuna

7. Sapukan lebihan telur tadi diatas roti kemudian utk cinnamon sy sapukn lagi sikit madu
&tepek2 kan lagi kismis. Utk tuna letakkan serbuk lada hitam/putih ikut suka lah nk ltk brape byk.
yg dah siap di roll dan dipotong2

8. Bakar dengan suhu 180C selama 15 minit.
dah dlm oven pun....
inilah dia hasilnya......sangat lembut dan sedap. Selamat mencuba ye...kalau malas nak cuba leh je order dgn saya....he3

0 comments:

Post a Comment