Blogger Backgrounds

Tuesday, March 20, 2012

Kuih kaswi & kuih lompang

As salam…..slmt melayari blog saya. Entri kali nie kuih tradisional…. Kuih kukus…kuih kaswi dan
lompang. Kenapalah anak2 aku ni suka makan kuih kukus??? Walhal umi diorang ni
tidaklah suka memakannya….ikut abahnye nie….. apa2 pun apa yg anak2 & abahnye suka makan akan umi usahakan juga membuatnya. Nak buat hari2 tu mungkinla tidak…. Sesekali leh jg la kan. Jangan org kata tak tau buat…. Lagipun keperluan alatan utk membuat kuih2 ni aku warisi dari arwah mak mertuaku…dulu2 arwah jualkuih2 tradisonal ni. Pengukus, acuan lompang,putri ayu,kaswi, loyang2 bulat ,empat segi pun ada..dan sgala alatan asas yg lain. Eii panjang lak ceritanya…marilah layan gmbr2 yg ada ni.... sape tak kenal...inilah kuih lompang
yang ini lak kuih kaswi....tak samakan rupanye dgn lompang....bahamnye pun tak sama tau
kuih lompang ada resipi disini dlm entri terdahulu…didalam menu ramadhan 2011, Cuma entri
yg lama aku tak letak air mawar, kali ni aku letak. Cuma nk bg wangi je kan. Kalau
ikutkan yg dulu tak letak air mawar lesung pipit lompang lebih terserlah dan cantik.
inilah dia hasil lompangku ini....sedapppp.....mai kita tgk resipi kuih kaswi lak....
Kuih kaswi

1 cawan gula
1 ketul gula melaka
5 cawan air
1 ½ cawan tepung gandum
½ cawan tepung ubi
½ cawan tepung beras
3 tbsp air kapur
1 tbsp coklat paste
Daun pandan
Sedikit minyak utk disapu pd acuan
Sedikit kelapa parut+garam

Caranya:
1. Masukan 2 cwn air,gula pasir& gula Melaka dlm periuk bersama daun pandan dan masakan
sehingga gula hancur
2. Campurkan semua tepung, gaul sekata ( klu nk ayak lg bagus)
3. Apabila gula dah larut tambah lagi 3 cwn air kedalam periuk tadi kemudian masukan air kapur dan coklat paste ( setengah org ckp leh guna kicap…huhuhu cubalah klu xnk beli
coklat paste)
4. Biarkan sejuk campuran air tadi sebelum ditapiskan kedalam mangkuk berisi tepung dan gaul rata.
5. Masakan sekejap adunan tadi diatas api yang kecil,sekejap je jgn sampai kental lak ye
6. Tuangkan didalam acuan yang telah disapukan dengan minyak
7. Kukus selama25 minit
8. Tunggu smpi betul2 sejuk br klrkan dari acuan…klu tak ia susah nk klr..lekat yang ni baru angkat...berasap lagi tu...

Step yg ke8 ni, aku tak tunggu sampai betul2 sejuk sebab anak2 dah tak sabor2 nk mkn…uminye
pun tak sabo2 gak nk rasa pes time cuba ni. Suam2 dah dikorek dari acuan, so
lekat la sikit terpaksa mkn guna sudu. Benonya ni permintaan darwish, satu
petang dia teringin nk mkn…uminye ckp mn nak cari petang2 ni kalau pagi mungkin
byk org jual…tp uminya usahakan buat petang esoknya…alhamdulilah tak
menghampakan….

0 comments:

Post a Comment